Döviz kurlarında ki dalgalanmadan dolayı yaşanan sıkıntılara dikkat çeken MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç, özellikle inşaat sektöründe büyük bir kriz yaşandığını ve bunun önlenmesi gerektiğini söyledi

Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MUŞ TSO) Başkanı Erdal Koç, kur artışından dolayı bir hayli zor günler yaşayan inşaat sektörünün sorunları ile ilgili olarak yazılı basın açıklaması yaptı. Yaşanan olumsuzlukların sektördeki üyeleri zor durumda bıraktığını belirten Koç, hem malzeme satıcılarının hem de yüklenici firmaların mağdur olduğunu ifade etti.

Döviz kurundaki artıştan dolayı inşaat yapı malzemelerinde fiyatların ciddi oranda artış sağladığını belirten Koç, sektörde faaliyet gösteren oda üyelerinin büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç yazılı basın açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi: "Türkiye'nin ekonomik olarak zor günler yaşadığı bu süreçte artan döviz kurundan kuşkusuz en çok etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörü gelmektedir. Gerek malzeme tedarikçileri gerekse de sektörün yüklenici firmaları olan üyelerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerde son bir ayda neredeyse malzemelere yüzde yüz bir zam geldiğini görüyoruz.

Pandemi sürecinin başlaması ile birlikte yaşanan krizin son bir yılda tırmandığını söyleyebiliriz. Sektörü olumsuz etkileyen kurdaki dalgalanmalardan dolayı son bir yılda bazı çimento, cam, alçı, demir gibi malzemelere yüzde yüzden fazla zam geldiğini görüyoruz. Malzeme satıcıları hammadde konusunda sıkıntı yaşıyor. Yüklenici firmalar ise bu fiyattan alıp işlerine devam edemeyeceklerinden söz ediyor. Bu malzemelerin büyük bir kısmı ülkemizin yerli ürünüdür.

Daha önceden bağlantı yapıp malzemenin parasını peşin ödeyenler bile malzemelerini teslim alamıyorlar. Üreticilerin, tedarikçilerin ve yüklenici firmaların arasında imzalanan sözleşmelerinde maalesef tek taraflı fesh edildiğini duyuyoruz. Kamu kurumlarındaki ihale işlerini yürüten üyelerimizin bu durumuna devletin ilgili kurumları da gerekli kolaylı sağlamlıdır. Fiyat artışlarına karşı fiyat artırımı uygulanmalıdır. Cezai işlemlerle üyelerimizin daha çok zor durumda kalacağı aşikardır. Fiyat artırımı veya devir hakkı gibi çözümler ile mağduriyetlerinden giderilmesi gerekir. Ayrıca üreticilerin stokçuluk yapmaktan vazgeçip tedarikçilere ve yüklenicilere malzeme sevkiyatı yapmaları gerekir.

Muş gibi vilayetlerde en çok istihdamın sağlandığı inşaat sektöründe yaşanan olumsuzlukları gidermek ve üyelere gerekli kolaylığı sağlamak ekonomiye sunulan en önemli katkıdır. Faaliyetlerin devam etmesi ve ekonomin kısa sürede toparlanması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekir.