Muş’un ekonomide ve istihdamda en önemli sektörlerinden biri olan inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılara değinen MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç, inşaat malzemelerinde fiyat artışının sektörde bir takım sıkıntıların yaşanmasına neden olduğunu söyledi

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Koç, inşaat malzemelerindeki fiyat artışının kontrol altına alınması ve firmaların desteklenmesi için çağrıda bulundu.

Koç yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisi ve istihdamının temel sac ayaklarından olan inşaat sektörünün pandemi süreci ve hızla artan fiyatlar neticesinde yeni bir kriz ile karşılaştığını ifade etti.

MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç, “Bu sürecin sorunsuz atlatılması için devreye sokulan tedbirlerin bir nebze rahatlama sağladığını dile getirdi. Ancak, salgın ile mücadele kapsamında uygulanan tedbirler ve malzeme fiyatlarındaki artışlar sektörü tekrardan gerileme sürecine sokmuş, kamu ve özel sektör inşaat yatırımlarını adeta durma noktasına getirmiştir. Döviz kurundaki hızlı yükseliş ve dövize endeksli inşaat malzemelerindeki yüksek fiyat artışı sektörün mali yapısı ve ödeme kapasitesini olumsuz etkilemiştir” dedi.

“BİRÇOK FİRMA İFLASIN EŞİĞİNE GELMİŞTİR”

Demir, çimento, hazır beton, kereste, sac, bakır, boya gibi en temel inşaat malzemeleri, fiyatlarındaki yüksek artışlar sektörde önemli oranda borçlanmalara sebebiyet verdiğini, başta konut olmak üzere, inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların iflasın eşiğine geldiğini belirten Koç, “Dövizdeki artış ile birlikte yerli üreticilerin dış pazarlara nakit ve yüksek fiyatla malzeme satışına yönelmeleri iç piyasadaki fiyatların daha fazla artışına neden olmaktadır. Arz ve talep dengesinin iç piyasa aleyhine bozulması, inşaat firmalarını karaborsadan ve çok yüksek fiyatla malzeme temin etmeye zorlamaktadır. Bu da sektörün giderek daha fazla daralmasına, dolayısıyla domino etkisiyle birçok sektörün ekonomik krizle karşı karşıya gelmesine neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

FİRMALARIN TOPARLANMASI İÇİN ACİLEN ÖNLEM ALINMALI”

Koç, firmaların desteklenmesi anlamında yeni ekonomik tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. Bu kapsamda: “Kamu yatırımlarını üstlenmiş olan yüklenici inşaat firmalarının hak edişleri geciktirilmeden yapılmalı; kamu ihalelerinde esas alınan ve yıllık olarak yayınlanan Bayındırlık Birim Fiyatları sektördeki fiyat artışları dikkate alınarak yüklenici firmalara fiyat farkı ödenmeli; inşaat malzemesi üreticilerinin iç pazarın taleplerini karşıladıktan sonra dış pazara mal satışı yapmaları sağlanarak yüksek fiyat artışı ve karaborsanın önüne geçilmeli; inşaat sektörünün içinde bulunduğu ekonomik kriz dikkate alınarak kredi borçları faizsiz olarak ertelenerek kredi faiz oranları makul bir seviyeye düşürülmeli ve konut kredi faiz oranı piyasayı canlandıracak seviyeye indirilmelidir” dedi.