Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Koç’u makamında ziyaret eden Halkbank Muş Şube Müdürü Remzi Günhan, İvme Finansman Paketi’nin önemli destekler ve avantajlar sunduğunu söyledi
Halkbank Muş Şube Müdürü Remzi Günhan, Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Koç’u makamında ziyaret etti. Odaya bağlı üyelerin sorunları hakkında görüşen Koç ile Günhan daha sonra İvme Finansman Paketi’nin sunduğu avantajları görüştüler.
Yerli ve yeni makinelerin alımında Halkbank’ın önemli destekle sunduğunu aktaran Muş Şube Müdürü Remzi Günhan 5 yıl vadeye kadar yatırım ve işletme kredileri kullananlar için sabit faiz seçeneğinin eklendiğini belirterek, ilgili vade kullanımlarına % 8.50 faiz oranı uygulanacağını söyledi.
İvme Finansman Paketi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Günhan, “Ülkemizde ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı vere, istihdama katkı oranı ve ihracat döviz geliri potansiyeli yüksek sektörlerin desteklenmesi hedefiyle oluşturulan İVME Finansman paketi, teminat koşulları yapılan değişikliklerle birlikte yeni NACE Kodları da ilave edilerek revize edilmiştir. İVME Finansman paketi kapsamında; yeni veya kapasite artırımı yenileme şeklindeki yatırımlar, seçili sektörlerde üretilmiş yeni ve yerli makine satın alımı içeren alıcı yatırımların ile tüm bu yatırımlara bağlı işletme sermayesi ihtiyaçları finanse edilebilecektir” dedi.
Günhan açıklamasında, Bankamızın Kurumsal, Ticari ve KOBİ segmentleri içerisinde; İthalat bağımlılığı yüksek, Dış ticaret açığı veren, İstihdama katkı oranı yüksek, ihracat döviz geliri potansiyeli yüksek, Makine imalatı ve mevcut üretimde kapasite artırımı yenileme yatırımları gerçekleştirecek veya yeni yatırımlar ile makine imalatına başlayacak firmalar, Makine imalatı yapan firmalarda yatırımları kapsamında yeni ve yerli makine satın alan firmalar, Ham madde-ara malı imalatı yapan ve mevcut üretiminde kapasite artırımı yenileme yatırımları gerçekleştirecek veya yeni yatırımlar ile bu alanda imalata başlayacak firmalar, hedef kitlemizi oluşturmaktadır. Hedef sektörlerde yerli malı niteliği taşıyacak makine imalatı yapan yapacak firmaların yatırım ve yatırıma bağlı işletme kredileri ihtiyaçları karşılanacaktır” diye konuştu.
Hedef sektörlerinin elektrik makine ve aksamları, bilgisayar, Elektronik, optik, motorlu taşıtların aksam ve parçaları, motor ve aksamları, genel endüstri makine ve aksamları ve elektrik teçhizatı olduğunu belirten Halkbank Şube Müdürü Remzi Günhan daha sonra şu ifadelere yer verdi: “Paket kapsamında yeni ve yerli makine alımı yapacak firmaların yatırım ve yatırıma bağlı işletme kredileri ihtiyacı karşılanacaktır. Hedeflenen sektörlerde ham madde/ara malı imalatı yapan veya yapacak firmaların yatırım ve yatırıma bağı işletme kredileri ihtiyacı karşılanacaktır. Hedeflenen sektörlerde üretimi/ üretim potansiyeli bulunan ham madde/ara malı imalatı yapan firmaların komple yeni yatırımları ile bu çerçevede yatırım yapacak firmaların yatırıma bağlı işletme kredileri ihtiyacı karşılanacaktır. Kimyasal ve medikal (Eczacılık) ürünleri, Plastik ve kauçuk ürünler, Suni ve sentetik iplikler, Kâğıt, karton ve mukavva.”
Kredi limiti ve vadesi hakkında bilgiler veren Günhan şunları söyledi: “İVME Finansman paketi kapsamında kullandırılacak yatırım ve kredilerinde; KDV dahil satış teklif, mektubu/sözleşme/proforma fatura/kesin fatura/e-fatura vb. bedelinin azami %85’ine kadar kredilendirilebilecektir. Bu oranın üzerindeki talepler ilgili Genel Müdürlük Kredi Tahsis Birimleri tarafından değerlendirilecektir. İVME Finansman paketi kapsamında kullandırılacak üst limitler yatırım kredilerine 150 Milyon TL işletme kredilerinde azami 30 Milyon TL olabilecektir. İşletme kredileri sadece yatırım kredisi ile birlikte ilgili yatırım gerektirdiği işletme sermayesi ihtiyacı kadar tahsis edilebilecektir. İşletme kredileri, yatırımın faaliyete geçmesine müteakip veya ilgili Genel Müdürlük tahsis birimlerinde uygunluk alınarak kullandırılabilecektir.
Kredi vadesi belirlenirken; azami vadelerin standart olarak her firmaya uygulanmaması, makinenin mevcut teknolojisinin ve verimli kullanım süresinin göz önünde bulundurulması beklenmektedir. İşletme kredilerinde azami 1 yıla kadar anapara ödemesiz dönem olmak üzere azami 5 yıl vade, Yatırım kredilerinde azami 2 yıla kadar anapara ödemesiz dönem olmak üzere azami 10 yıl vade uygulanabilecektir. Şube yetkisinde kullandırılacak yatırım ve işletme kredileri 1 yıla kadar anapara ödemesiz dönem olmak üzere azami 5 yıl vade uygulanabilecektir.”