Malazgirt Zaferi etkinlikleri öncesi açıklamalarda bulunan MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç, “Toplumun her kesimi bir olup Malazgirt Muş’undur demeli ve Malazgirt’e her zamankinden fazla sahip çıkmalıyız” dedi
Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MUŞ TSO) Başkanı Erdal Koç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile Pazartesi günü gerçekleştirilecek olan Malazgirt Zaferi’nin 948. Yıldönümü etkinlikleri ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
Son zamanlarda kutlamalarla ilgili çeşitli algılar oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden ve bu süreçte birlikte hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Koç, “Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim şehir Muş’umuzun en güzel ilçelerinden olan Malazgirt, Anadolu’ya açılan kapımız ve üzerinde Sultan Alparslan’ın ruhaniyetinin dolaştığı kutlu yerdir. Her yıl olduğu gibi bu yılda görkemli kutlamalara ev sahipliği yapmasını planladığımız ilçemiz ne yazık ki son 2 yıldır Ahlat’ta ortak edilmek sureti ile Malazgirt Meydan muhaberesinin Malazgirt’ten çok Ahlat’ta geçmiş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Değerli Hemşerilerim, ülkemizin 81 vilayetini önemseyerek ve her bir metrekaresinin kendine has değerlerinin olduğunun bilinciyle hareket etmek gerekir. Nasıl ki Gelibolu Çanakkale’dir, o şekilde de Malazgirt Muş’tur bunun böyle bilinmesini, bunun coğrafya ile yada başka bir şeyle izahı yoktur” dedi.
MUŞ TSO Başkanı Koç açıklamasında, “Dünyanın önde gelen tüm bilim insanlarının tarihçilerinin, uluslararası kütüphanelerin en önemli yerinde yer alan kaynaklarda “Malazgirt Meydan Muhaberesi” 26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt’te yaşanmış ve Anadolu’nun kapılarını açan Sultan Alparslan olduğu kayıt altına alınmıştır. Tüm dünyanın bu şekilde kabul ettiği bu zaferi özellikle son 2 yıldır “Ahlat-Malazgirt 1071” olarak değiştirmek yada bu şekilde ifade etmekle ne amaçlandığını hala anlamış değiliz. Nitekim 946 yıl boyunca Malazgirt diye bildiğimiz muhabere hangi ara Ahlat’ta yapıldı, hangi kaynaklar bunu belgeliyor? Sözümüz Ahlat’a, Bitlis’e, Bingöl’e, Elazığ’a, Erzurum’a değil. Hepsi değerli ve özeldir. Sözümüz; gözümüze soka soka 946 yıldır Malazgirt’te yapılan etkinliklerin neden bu şekilde yeniden dizayn edilmesinedir. Değerli Muş halkı haklı serzenişinizi anlıyor. Bu tür etkinliklerde kentin dinamiklerini, hassasiyetlerini yok sayan bu tür yaklaşımlar, kırgınlıklar oluşturabileceği gibi aidiyet duygusunu da zedelemektedir. Bazı kişilerin, tarih bilgisi eksikliği olarak ifade ettiği şeyin aslında bir algı olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu sebeple her kesimin; Muş halkı, siyasetçisi, sivil toplum kuruluşları, dernekler vs. Malazgirt Muş’undur demeli ve Malazgirt’e her zamankinden daha fazla sahip çıkmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha Malazgirt Meydan Muhaberesinin 948. Yıldönümünde ecdadı rahmetle yâd ediyorum” ifadelerini kullandı.