Haziran Ayı Meclis Toplantısında tüccar ve sanayicileri ziyaret ettiğini belirten Erdal Koç, meclis üyelerinin de zaman zaman buna benzer ziyaretler gerçekleştirmeleri gerektiğini söyledi

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantısı yapıldı. MUŞ TSO Meclis Başkanı Talip Devrim başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gündem maddeleri görüşüldü.

Toplantıda söz alan Muş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Koç, Ramazan ayı boyunca tüccar ve sanayicileri ziyaret ettiğini aktardı. İstihdam ve üretim yapan firmaların çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını kaydeden Koç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Temmuz ayında düzenlenecek olan Ekonomi Şurası’nda bu sıkıntıları gündeme getireceğini söyledi.

Muş’un bir tane Organize Sanayi Bölgesi’ne sahip olduğunu belirten Koç, “Organize Sanayi Bölgesi maalesef hala kanayan yaramız olmaya devam etmektedir. Ziyaretimiz esnasında burada faaliyet gösteren üyelerimizin çok ciddi sorunları olduğunu gözlemledik. Su, elektrik, telefon, yol, güvenlik ve internet sorunlarının devam ettiğini ve bu sorunlar hakkında hiçbir bürokratın uğramadığını, kaderine terk edilmiş sahipsiz bir yer olarak bırakıldığını tespit ettik. Burada eğitim faaliyetlerinde bulunan Bilim Teknik Koleji’nin yaklaşık 10 gündür internetlerinin olmadığını tarafımıza bildirmişlerdir” dedi.

Yaklaşık 300 kişiyi istihdam eden Çimento Fabrikası’nı ziyaret ettiklerini belirten MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç, “Muş Çimento Fabrikası Müdürü Hamza Oduncu’yu Yönetim Kurulu olarak ziyaret edip fabrikanın sıkıntılarını dinledik. İç piyasanın çok sıkıntılı olduğunu ve çimento maliyetini düşürecek çok kaliteli bir ham madde rezervi tespit ettiklerini, ancak 2 yıldır ruhsat ile ilgili bir aşama kaydedemediklerini, bürokraside yaşanan sıkıntı nedeniyle bu ham maddeyi kullanamadıklarını belirttiler” diye konuştu.

Ziyaretleri ve gözlemleri ile ilgili meclise bilgi veren Koç daha sonra şunları söyledi: “Varto ilçesine düzenlediğimiz ziyaretimizde özellikle İŞKUR’un kendilerine yardımcı olmadıklarını bu kurumdan istifade edemediklerini dile getirmişlerdi.

BULANIK İLÇESİ ZİYARETİ

Yönetim Kurulu olarak Bulanık İlçemizde esnaflarımızı ziyaret edip sıkıntılarını dinledik. Özellikle seyahat acentesinin verdiği bilgi doğrultusunda havaalanı iç sahasında giriş ücretinin çok fazla olduğunu bildirmişti. Ağrı 31.000 TL 3. Sefer, Van 37.000 TL 16. Sefer, Muş 115.000 TL 4. Sefer.

MUŞ ŞEKER FABRİKASI ZİYARETİ

Muş ekonomisine ciddi anlamda destek sağlayan Muş Şeker Fabrikası ortaklarından Remzi Demircan’ı yönetim olarak ziyaret edip Muş’ta faaliyet gösteren çiftçilerimizin sorunlarını dile getirdik. Çiftçilerimiz için neler yapabiliriz hakkında istişarelerde bulunmuş olup istişare neticesinde Muş Şeker Fabrikası olarak kendi arazileri ve TİGEM’in arazilerini ekine hazır hale getirip çiftçilere bedelsiz olarak vereceklerini belirtmişlerdir.

MUŞ TEKEL DEPOLARI ZİYARETİ

Yönetim Kurulu olarak Muş Tekel Depoları ziyaretimiz esnasında buradaki iş insanlarımızla yaptığımız istişareler neticesinde imalat yapan firmalarda yaklaşık 800 kişinin istihdam edildiğini gördük.

Yıllık 60.000 TL civarında kira ödediklerini bunun yanında iş yerlerinin bakım ve onarıma ihtiyaç olduğunu tespit ettik. İstihdam konusunda Muş’umuzun can damarlarından biri olan Muş Tekel Depolarında faaliyet gösteren iş insanlarımız bize daha sonradan bir rapor sunacaklarını dile getirmişlerdi.

SUNDU BELDESİ TEKSTİL KENT ZİYARETİ

Yönetim kurulu olarak Sungu Beldesi ziyaretimiz esnasında buradaki iş insanlarımızla yaptığımız istişareler neticesinde 5 adet tekstil atölyesinin olduğunu ve yaklaşık bin kişinin istihdam edildiğini daha fazla yer tahsisi yapıldığı takdirde istihdam sayısının 2 binlere çıkarılabileceğini dile getirmişlerdi.

TURİZM OTEL ZİYARETİ

Otel ziyaretlerimizde sorunları dinledik. Öğretmenevinin kendileri için büyük bir rakip olduğunu aktardılar.

AKARYAKIT İSTASYONLARI ZİYARETİMİZ

İlimizde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonları ziyaretimiz esnasında bu alanda faaliyet gösteren esnaflarımızın ortak sorunlarının başında kredi kartlarından alınan komisyonlar olduğu tespit edilmiştir”.

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Meclis toplantısı gündem maddelerinin görüşülmesi ile sona erdi.