IPARD II Beşinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında tanıtım faaliyetlerini hız kesmeden sürdüren TKDK Muş İl Koordinatörlüğü, sanayici ve iş adamlarıyla tanıtım toplantısında bir araya geldi.

Muş Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya TKDK Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, Muş TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Koç, TSO Meclis Odası Başkanı Talip Devrim, TSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile Üretici Birlik Başkanları ve iş adamları katıldı.

Tanıtım toplantısı, Muş TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Koç’un konuşmalarıyla başladı. TKDK desteklemelerinin ilimiz ekonomisinin kalkınması adına büyük önem taşıdığına vurgu yapan Başkan Koç, bu tür desteklemelerden haberdar olmak ve uygun projeler üretmek gerektiğine dikkat çekti.

“ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN İŞLENMESİNE DE DESTEK VERİYORUZ”

Başkan Koç’un ardından konuşan TKDK Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan ise ilimiz ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayalı olması nedeniyle et ve süt başta olmak üzere birçok çiftlik tesisi projesinin bu çağrı döneminde sunulabileceğini ifade etti. Bu tesislerde üretilecek ürünlerin işleme kısmına da TKDK olarak destek verildiğine dikkat çeken Turan, et ve süt üretiminde %40’tan %70’e, işleme ve pazarlamada ise %40 ve %50 hibe destek oranlarından yeterli alt yapıyı oluşturabilecek yatırımcıların faydalanabileceğini söyledi. Turan ayrıca ilimizin süt toplama merkezi ve soğuk hava deposu gibi yatırımlar açısından cazip bir merkez olduğunu da dile getirdi.

HAYVANCILIKTA 2 MİLYON TL HİBE FIRSATI

Yapılan konuşmaların ardından TKDK Uzmanları tarafından IPARD II 5. Başvuru Çağrı Dönemi kapsamındaki desteklemeler sunum eşliğinde anlatıldı. Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) tedbirine ilişkin yapılan bilgilendirmede kırmız et, kanatlı eti ve süt üretiminin yanı sıra yumurta tavukçuluğu yatırımları ile ilgili desteklemeler anlatıldı. Proje başvurunda bulunmak isteyen gerçek kişi, üretici birlikleri veya tüzel kişiliklerin uyması gereken genel başvuru şartlarına da değinilen bilgilendirmede yatırım yapmak isteyen yeni işletmeler için destek oranlarının %40-%50, kapasite artırımı yapmayacak olan mevcut işletmeler için ise destek oranlarının %50-%60 arasında değişebileceği ifade edildi. Uygun Harcama Tutarı 3 Milyon TL’ye kadar çıkabilen süt üreten tarımsal işletmelerde süt satışını kanıtlayabilen ve belirtilen sınırlarda kalmak kaydıyla hayvan mevcudiyeti olan yatırımların %70 oranında destek alabilecekleri ve bunun da üst limit olarak 2 Milyon TL’nin üzerinde hibe alma imkânı sunduğu kaydedilirken yumurta tavukçuluğu sektöründe sadece kapasite artırımı yapmayacak olan mevcut işletmelerin destek kapsamında olduğu vurgulandı. Üretici birlikleri tarafından sunulacak hayvancılık projelerinin uygun görülmesi halinde %60’tan başlayan hibe destek avantajları olduğu da sunum devamında vurgulandı.

18 MİLYON TL’YE VARAN YATIRIMLARA %50 DESTEK İMKÂNI

Sunumun ikinci bölümünde ise Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması (103) tedbirine ilişkin bilgiler verildi. Et ve süt işleme, kırmızı et kesimhaneleri, kırmızı et parçalama, paketleme ve pazarlama, soğuk hava depoları, süt toplama merkezleri, kültür balıkçılığı gibi alt sektörleri barındıran bu tedbirde, üretici birliklerinin uygun görülen projelerine %50, gerçek ve tüzel kişi başvurularında ise %40 oranında destekleneceği belirtildi. Bu alanlarda yapılacak yatırımlarda Uygun Harcama Tutarı üst limitinin 18 Milyon TL olduğu da vurgulandı. Sunumun ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Tanıtım konferansı bu bölümün ardından sona erdi.